Sağlık Turizmi Nedir? – Bilmeniz Gerekenler
Dünya genelinde iyileşme ve iyileştirme yolculuğu olan sağlık turizmi günümüzde insanların en büyük seyahat motivasyonlarından biri. Tatil yapmak, dinlenmek, kültürel gezilere çıkmak gibi birçok aktivitenin yanında sağlık turizmi, kendi için en uygun tedaviyi başka bir ülkede bulmuş bir hasta için mükemmel bir seçenek. Tabii bu nedenle, medikal alanda kariyer yapmış doktorlar, hastaneler ve klinikler de sağlık turizmi yaparak bu alanın dinamiklerinden faydalanmak istiyor.
Tedavi olmak adına sağlık turizmi imkanlarından yararlanan pek çok kişi, aslında bugün oldukça kuvvetli bir sektörün doğmasına neden olmuş durumda. “Sağlık turizmi nedir, sağlık turizmi neleri kapsar” gibi konular da, sektörün detaylarını bilmek isteyenlerin, ilk defa sağlık turizmi kavramıyla tanışanların oldukça sık sorduğu soruların başında geliyor.
Bugün hedefi yurt dışından potansiyel hastalarını ülkesine getirebilmek olan özel tıp merkezleri, diş klinikleri, estetik merkezler, termal hizmet sunan merkezler sağlık turizmi için birbiri ile adeta yarışır durumda. Yalnızca yurt içinde değil aynı zamanda uluslararası bağlantılar da kurarak yurt dışında bir hasta portföyü oluşturmak isteyen sağlık merkezlerinin ilgi alanına giren sağlık turizmine biraz daha yakından bakalım;
Sağlık Turizmi Neleri Kapsar?
Aslında sağlık turizmi çok geniş bir kavram çünkü günümüzde sağlık turizmi çeşitleri oldukça farklı alanları içeriyor. Bu alan kısaca, iyileştirici tedaviler almak isteyenlerin tıbbi, cerrahi, estetik, diş hekimliği, doğurganlık tedavileri, spa ve wellness gibi birçok alanda sağlık hizmeti almasını kapsıyor.
Alandaki rekabet fazlayken ve dünya ekonomisinde her insan kendisi için en uygun olan sağlık hizmetini ararken sağlık turizmi yaparak diğer merkezlerden ayrılabilirsiniz. Ancak bunun için alanın kapsayıcılığına ve önemli noktalara dikkat kesilmeniz gerekebilir!
Bugün özellikle sağlık sektöründe çok yaygın bir kavram olsa da sağlık turizmi çeşitleri;
Tıp turizmi – Medikal turizm
Termal turizm
Yaşlı ve Engelli turizmi – Geriatri turizmi
olarak 3 ana başlıkta incelenebiliyor. Sağlık turizmi yapmak isteyenler için bunları detaylandıralım.
Tıp Turizmi – Medikal Turizm
Bir diğer adıyla medikal turizm olarak bilinen tıp turizmi bu alanda; tıbbi ve cerrahi işlemlerin olduğu bir hizmet verir. Aynı zamanda diş hekimliği de tıp turizminin bir diğer alanıdır ve özel olarak dental turizm adıyla da bilinmektedir. Ülkemizde de sıklıkla yapılan dental turizm, tıbbi ve cerrahi işlemlerin yanında oldukça büyük bir paya sahiptir.
Termal Turizm
Beden sağlığını korumak veya bedenine iyi gelecek doğal çözümleri bulmak için termal kullanımın yoğun ve kaliteli olduğu bölgelere seyahat edilmesi termal turizmin alanıdır. Termomineral su banyosu ve türevlerinin yanında fizik tedavi uygulamaları için sıklıkla termal turizm tercih edilir.
Yaşlı ve Engelli Turizmi – Geriatri Turizmi
Sağlık turizmi Türkiye şartlarında geriatri turizmi de oldukça yaygın alanlardan biri. İhtiyaçlarını karşılamak isteyen yaşlı bireylerin özellikle doğal güzelliklerden ve yüksek standartlarda sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekleri destinasyonlarda özel sağlık merkezleri ve uzman doktorlara yönelik talebi bu turizm alanı ile karşılanmaktadır.
Eğer siz de sağlık alanında bir marka olarak daha iyisini istiyor ve kendinizi geliştirmeyi amaçlıyorsanız sağlık turizmi kavramını A’dan Z’ye bilmeniz faydalı olacaktır.
Sağlık Turizminin Önemi
Dünyanın her yerinde sağlık hizmetleri günden güne gelişmekte ve çeşitlenmekte. Buna bağlı olarak ülkelerde bir rekabet söz konusu olduğu gibi, sağlık turizmi için de alanda yoğun bir rekabet söz konusu. Sağlık turizmi yapmak isteyen birçok merkez daha iyisi olabilmek ve potansiyel müşterilerine kolaylıkla ulaşabilmek için çeşitli yöntemler deniyor. Peki sağlık turizmi neden bu kadar rekabet içeriyor, sağlık turizminin önemi nedir?
Ekonomik İmkanlar
Gelişmiş ülkelerin bazılarında sosyal güvenlik maliyetlerinin yükselmesiyle sosyal güvenlik kurumlarının ödemeleri artmıştır. Bu durumda da özel sağlık kuruluşları, dış ülkelerdeki bağlantılara ulaşma ihtiyacı oluşmuştur. Uygun maliyetli sağlık hizmeti veren sağlık turizmi merkezleri ile bağlantılar bu şekilde kurulur.
Özel Sağlık Kuruluşlarındaki Çeşitlenmeler
Uluslararası arenada özel sağlık kuruluşlarının sağlık turizmi alanında merkezlerine yatırım yapması 1990’lü yılların sonuna dayanır. Dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye tedavi amaçlı gelen hastalarda da bu bağlamda artış görülmüştür. Özellikle sağlık turizmi yapmak isteyen markaların, turistik ve kolay ulaşım sağlanabilen merkezi lokasyonlarda bu alanda çalışmalar yapması alanı genişletmiştir.
Türkiye’de görülen bu gelişim, ülkemizin sağlık turizmi alanında başarılı ve yoğun talep gören bir ülke olmasını da sağlamıştır. Kaliteli sağlık personeli ve Avrupa standartlarında verilen hizmetler ile yurt dışından birçok hasta, internet üzerinden gördüğü reklam kampanyaları ile sağlık turizmi imkanlarını kullanmaktadır.
Sağlık Turizmi Standartları Nelerdir?
Sağlık turizmi nedir sorusuna verilen tüm cevaplar aslında birbirlerini tamamlayıcıdır. Çünkü sağlık turizmi firmaları uyguladıkları birçok prosedür ile sağlık turizmi yetkinliklerinin çerçevesini oluşturur. Sağlık turizmi yapmak isteyen ve halihazırda bu uygulamayı yapan markaların uyması gereken kimi sağlık turizmi standartları şu şekildedir;
Etik değerleri önemsemek ve bu çerçevede hizmet sunmak
Merkezi bir lokasyonda sağlık merkezine sahip olmak
Ekonomik açıdan yurt dışından gelen hastalar için uygunluk
Kültürel etkileşime açık olmak, yurt dışından gelen hastalar ile iletişim kurabilecek yetkinlik
Yeterli tıbbi teknolojiye sahip olmak
Fiziki standartların yerinde olması
Uluslararası tıbbi teknolojilere sahip olmak
Uluslar arası ortak tedavi protokollerine uyum sağlamak
Ulaşım ve transfer standartlarını sağlamak
Yeterli ve yetkin personel standartı
Sağlık Turizmi Planlaması Hangi Aşamaları Kapsar?
Sağlık turizmi uygulamaları hastanın yalnızca klinik veya sağlık merkezinde tedavi görmesi değildir. Aynı zamanda hastanın tüm süreçlerinde sorunsuz bir şekilde hizmet alıp, ülkesine yüksek memnuniyet ile geri dönmesidir.
Genel çerçevesi ile sağlık turizmi yapmak isteyen markalar şu adımlara dikkat etmeli ve verecekleri hizmetin çerçevesini şu şekilde çizmelidir;
Sağlık turizmi hizmeti, hastanın evden çıkışı ve eve yeniden geri dönüşü boyunca geçen tüm süreyi kapsar.
Sigorta şirketleri ile koordinasyon kurulmalıdır.
Sağlık turizmi yetki belgesi ve gerekli diğer sertifikaların alınması gerekir.
Sağlık ve turizm hizmetleri aynı kampanya içinde sunulmalıdır.
Dijital platformlarda bilgilendirme ve reklam kampanyaları sağlık turizmi kalemlerini içeren bir şekilde yapılmalıdır.
Konaklama ve ulaşım, muayene ve ön-tetkikler, tedavi, turistik aktiviteler sağlık turizmi paketlerinde yer alabilir.
Sağlık Turizmi A’dan Z’ye Health Growth Hub’da!
Sağlık turizmi Türkiye’de yeni yükselen önemli bir sektör. Sağlık turizmi yapmak isteyen markaların her biri, sağlık turizminin imkanlarını merak ediyor ve marka kimliklerine uygun profesyonel bir danışmanlık hizmeti araştırıyor. Biz, Health Growth Hub olarak alanıknda uzman kadromuzla sağlık turizmi imkanlarını tanımanızı sağlıyor, 360 derece hizmet standardımızla markalar arasında fark yaratın!